Lease een boom

Waarom zou je wel een auto kunnen leasen, maar geen boom? Veel mensen hebben wel plek voor een stekje of baby-boom, maar zodra de jongeling te groot wordt, moet ‘ie het huis uit. Zonde. Daarom heeft Mobile Orchards het bomenopvoedprogramma ‘Lease a Tree’ opgezet.

Een paar keer per jaar kan je bij Mobile Orchards een kleine boom of struik leasen. Je kan ook kiezen voor een complete  Mobile Orchard, een bostuinbak waarin verschillende soorten gecombineerd worden, op een manier waarop de verschillende soorten elkaar ondersteunen. Via het bestelformulier kan je aangeven wat je wil, het wensenformulier helpt te kiezen. Zo hebben we de Mobile Orchards Sunny XL met een vijg, munt, citroenmelisse, goudsbloem, Chinees look, Oost-Indische kers en lavendel (75,– E), de mini Mobile Orchards Surprise Kit (7,50 E) en de Mobile Orchards Orange Dwarf (17,50 E), met een combinatie van Japanse dwergkwee, een doordragende aardbei, Chinees look, Oost-Indische kers en hondsdraf. We geven je graag advies bij de keuze van de combinatie en maken ook bakken op maat. Zo maakten we voor Thony een set waar hij ook op zeven hoog zijn favoriete gewassen uit moet kunnen oogsten.

inleveren
Op het moment dat de plant te groot wordt, kan je die weer omruilen voor een kleiner exemplaar of je boom aan het voedselbuurtbos GeuzeGroen doneren. Zo koppelen we de bomen zo aan mensen. De opvoeder kan namelijk een boodschap achterlaten, zodat het bos niet alleen vol komt te staan met bomen en planten, maar ook met de bijbehorende verhalen en gezichten. Mocht het niet lukken de boom in het voedselbuurtbos op te vangen, dan zoeken we i.s.m. met stichting Kambisa!BeHeard. naar een alternatieve locatie, waar de boom niet alleen eetbare oogst kan geven, maar ook tot nieuwe sociale contacten kan leiden.

Online opvoedondersteuning
Op het moment dat je je adoptieboom krijgt, geven we je een kleine opvoedinstructie: geen pesticiden, geen kunstmest, geen genadeloze snoeiacties, maar laat die boom lekker groeien, op compost, licht, water, misschien een beetje wormenmest. Afhankelijk van de jongeling die je in huis haalt, doen we suggesties voor kameraden en standplaats. Als je desondanks tegen problemen aanloopt, kan je het ons laten weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wil je meedoen? Laat het ons weten. Het aanbod is beperkt: we werken voorlopig alleen met soorten die we later in het voedselbos kwijt kunnen.

Op dit moment hebben we wilde kersen, kerspruimen, duindoorn, Japanse dwergkwee, doordragende aardbeien, (herfst)frambozen, aalbessen, zwarte bessen en jostabessen op voorraad, plus eenjarigen die zichzelf uitzaaien, zoals aardperen (waar je overigens heel snel een eetbaar hek mee kan maken, mocht je last hebben van wind of inkijk). In de herfst kunnen we ze leveren met blote wortels, in de zomer staan ze in pot. Als je ze in de zomer plant, moet je wel extra goed opletten dat ze niet uitdrogen. Gieten dus, als het niet regent.

Daarnaast kunnen we op bestelling verschillende  soorten leveren, zoals:

– appel
– peer
– pruim
– kers
– kweepeer
– nashipeer
– abrikoos
– vijg
– druif
– kiwibes
– bessen (witte, rode, zwarte)
– honingbes
– kruisbes
– jostabes
– veenbes
– appelbes
– duindoorn
– meidoorn
– kornoelje
– mispel
– hazelnoot
– walnoot
– tamme kastanje
– sleedoorn
– krentenboom

De fruitbomen zullen naar verwachting 1,20 tot 1,50 meter hoog zijn, ongeveer 20 Euro kosten, en na 2-5 jaar vrucht dragen. De notenbomen zijn groter, en doen er vaak wel tien jaar over voordat ze echt oogst geven. Dat geldt niet voor de hazelnootstruik en de bessenstruiken, die vaak al binnen een of twee jaar vrucht dragen. Ze zijn aanvankelijk veel kleiner, maar groeien snel. Zulke kleinere soorten kosten naar verwachting 8-12 euro.
Om goede vruchtzetting te krijgen, moet je een bestuiver in de buurt hebben. Is die er niet, kies dan voor een pakket met meerdere soorten die elkaar bestuiven, of vraag ons om een zelfbestuivende soort. Bij het selecteren van de soorten, kiezen we in eerste instantie alleen voor soorten die weinig ziektegevoelig zijn en veel opbrengst geven. Of die juist beschermd moeten worden omdat ze op de rode lijst staan. Heb je een voorkeur? Laat het ons weten!