Tijd over vanwege de corona-maatregelen? Zin om dit ongekende momentum, ondanks alle zorg en verdriet, te gebruiken om een nieuwe wereld te kickstarten? We hebben een paar tips om je uren vorm te geven:
- Zaai inheemse bloemenmengels, vermenigvuldig je favoriete planten en kijk eens om je heen waar nog ruimte is om grijze dingen te vervangen voor groene. Een stoeptegel eruit geeft al snel ruimte voor een nieuwe gevelkruiper die de lucht ververst, de vogels lokt en allerlei insecten heel gelukkig kan maken. Als je een jasmijn, druif of kiwi plant, kan je er zelf ook nog wat van consumeren. Op de eetbare-bloemen-zaaikalender van Eetbaar Ijsselstein en de stekkalender van Houtwal lees je precies wanneer je al dat lekkers kan vermenigvuldigen.
- Leer bij, zodat je straks als we weer naar buiten mogen, precies weet wat je moet doen. Onder Links & Downloads staan alvast een aantal adressen met informatie over permacultuur, bodembeheer en planten die je kunnen helpen bij het bereiken van jouw doelstellingen. Daarnaast geven organisaties als De Koninklijke Heidemaatschappij, het IVN, Sovon Vogelonderzoek Nederland en Rode Kruis allerlei online cursussen die je straks goed op weg kunnen helpen. Ben je vrijwilliger van GeuzeGroen of Kambisa!BeHeard.? Geef dan even door wat je doet of wil doen, dan stemmen we dat af met de rest.
- Promoot je lokale (kringloop) economie Kijk eens welke boerderijwinkels er in je buurt zijn, en koop je boodschappen zoveel mogelijk direct bij de boer. Heb je spullen nodig om te klussen of te planten? Kijk dan eerst op permies.nl, marktplaats, gratisafhalen.nl en bij je lokale tweedehands.
- Sluit je aan bij lokale netwerken Je hoort het wel vaker: alleen ben je sneller, maar samen kom je verder! Woon je in de buurt van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Nootdorp, Leidschendam, Ypenburg, Zoeterwoude of Leidschenveen? Kijk eens op GeuzeGroen.nl, de website van het voedselbuurtbos dat we in 2021 in de Nieuwe Driemanspolder willen aanleggen. We zoeken nog mensen om de tuinen water te geven, om plantgoed op te kweken, om onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op te zetten, om bestaande planten in de omgeving te inventariseren en om verhalen op te halen bij mensen die ze nu te weinig kunnen delen. Daarnaast zoeken we nog een penningmeester, bestuurders en leden voor de Raad van Toezicht.
Heb je zelf nog tips? Laat ze hieronder achter.