Lease een boom

Waarom zou je wel een auto kunnen leasen, maar geen boom? Veel mensen hebben wel plek voor een stekje of baby-boom, maar zodra de jongeling te groot wordt, moet ‘ie het huis uit. Zonde. Daarom heeft Mobile Orchards het bomenopvoedprogramma ‘Lease a Tree’ opgezet.

Een paar keer per jaar kan je een kleine boom of struik komen leasen. Op het moment dat de plant te groot wordt, kan je die weer omruilen voor een kleiner exemplaar. Op deze manier verzamelen we vast planten voor voedselbos Treemanspolder, waar de bomen en planten uiteindelijk terecht moeten komen. De opvoeder kan daarbij een boodschap achterlaten, zodat het bos niet alleen vol komt te staan met bomen en planten, maar ook met de bijbehorende verhalen en gezichten.

Online opvoedondersteuning
Op het moment dat je je adoptieboom krijgt, geven we je een kleine opvoedinstructie: geen pesticiden, geen kunstmest, geen genadeloze snoeiacties, maar laat die boom lekker groeien, op compost, licht, water, misschien een beetje wormenmest. Afhankelijk van de jongeling die je in huis haalt, doen we suggesties voor kameraden en standplaats. Als je desondanks tegen problemen aanloopt, kan je het ons laten weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Wil je meedoen? Laat het ons weten. Het aanbod is beperkt: we werken voorlopig alleen met soorten die we later in het voedselbos kwijt kunnen.

Op dit moment hebben we nog een paar (herfst)frambozen, aalbessen, zwarte bessen en jostabessen in de aanbieding, plus eenjarigen die zichzelf uitzaaien, zoals aardperen (waar je overigens heel snel een eetbaar hek mee kan maken, mocht je last hebben van wind of inkijk). Deze soorten staan in pot, maar als je ze in de zomer plant, moet je wel extra goed opletten dat ze niet uitdrogen. Gieten dus, als het niet regent.

Eind 2018 hopen we de volgende soorten te kunnen leveren:

– appel
– peer
– pruim
– kers
– kweepeer
– nashipeer
– abrikoos
– vijg
– druif
– kiwibes
– bessen (witte, rode, zwarte)
– honingbes
– kruisbes
– jostabes
– veenbes
– appelbes
– duindoorn
– meidoorn
– kornoelje
– mispel
– hazelnoot
– walnoot
– tamme kastanje
– sleedoorn
– krentenboom

De fruitbomen zullen naar verwachting 1,20 tot 1,50 meter hoog zijn, ongeveer 20 Euro kosten, en na 2-5 jaar vrucht dragen. De notenbomen zijn groter, en doen er vaak wel tien jaar over voordat ze echt oogst geven. Dat geldt niet voor de hazelnootstruik en de bessenstruiken, die vaak al binnen een of twee jaar vrucht dragen. Ze zijn aanvankelijk veel kleiner, maar groeien snel. Zulke kleinere soorten kosten naar verwachting 8-12 euro.
Om goede vruchtzetting te krijgen, moet je een bestuiver in de buurt hebben. Is die er niet, kies dan voor een pakket met meerdere soorten die elkaar bestuiven, of vraag ons om een zelfbestuivende soort. Bij het selecteren van de soorten, kiezen we in eerste instantie alleen voor soorten die weinig ziektegevoelig zijn en veel opbrengst geven. Of die juist beschermd moeten worden omdat ze op de rode lijst staan. Heb je een voorkeur? Laat het ons weten!