Voedselveiligheid

Als je met goede bedoelingen gezonde dingen denkt te eten, wil je natuurlijk wel zeker weten dat ze veilig zijn. Veel van de ingrediƫnten in de voedselbosproducten die wij bieden zijn al onderzocht, danwel door wetenschappers, danwel door lokale gemeenschappen. We vermelden die informatie maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun conclusies en bevindingen. Ook wetenschappers zijn immers maar mensen, en vaak is het moeilijk onderscheid te maken tussen dingen die werken omdat je denkt dat ze werken, en dingen die werken vanwege bepaalde bestanddelen. Bovendien reageert iedereen anders. Je consumeert onze producten dan ook altijd op eigen risico.
Hetzelfde geldt voor de kennis die we je bieden: accepteer die als suggestie, maar wees zelf ook altijd kritisch en alert – gebruik je gezonde verstand en luister naar je zintuigen. Check bijvoorbeeld of planten op een gezonde plek groeien (bijvoorbeeld niet naast een chemische stortplaats of een plek waar je veel uitwerpselen verwacht) en volg de wildplukregels.

Traceerbaarheid

Aan onze kant doen wij er ook alles aan om te zorgen dat je de spullen die we verkopen veilig kan consumeren. Een deel komt van onze eigen oogst aan de Minamba Research Farm. Dat deel wordt geoogst door onze eigen beheerders, soms in bijzijn van studenten en mensen die een workshop paddenstoelen plukken volgen aan de Universiteit van Lokale Kennis. Een ander deel van de Zambiaanse paddenstoelen kopen we direct in bij vrouwen die de paddenstoelen ook voor hun eigen gezin oogsten. Zij voorzien elke zak met de lokale naam van de paddenstoelen, de oogstdatum en -locatie, de conserveringsmethode (gedroogd in zon of bij het vuur), plus hun naam. Als er anderen betrokken waren bij het oogsten, drogen of verkopen, wordt ook hun naam vermeld, samen met hun rol.

Aan de hand van wetenschappelijke literatuur vertaalt de Minamba Research Farm de lokale naam vervolgens naar de hier gangbare Latijnse of botanische naam zoals russula cellulata, russula ciliata, (Afro)cantarellus symoensii, lactarius edulis of termitomyces titanicus. Die naam hebben we nodig om een fytosanitair certificaat aan te vragen en de planten (of paddenstoelen) over de grens te mogen vervoeren. Daarbij checken we gelijk of ze voorkomen in de lijst met bedreigde soorten, CITES.

Workshop ‘Mushroom hunting’ met de beheerders van de Minamba Research Farm
Foto’s: Roeli Andrea, 2024

We bieden een goede prijs voor de paddenstoelen, zodat de verkoopsters een goede reden hebben om bij ons terug te komen. Om te voorkomen dat we te veel kopen waardoor er te weinig achterblijft om hun eigen familie te voeden, vragen we ze altijd te berekenen hoeveel ze nodig hebben om hun eigen gezin te voeden, mochten andere oogsten dat jaar tegen vallen. Wij kopen alleen wat ze over hebben nadat ze tenminste 120% daarvan voor eigen gebruik gereserveerd hebben.

Elk zakje krijgt vervolgens een nummer. Dat nummer vindt je ook terug op de etiketten van de blikken die we in Nederland verkopen, vaak verstopt onder het label. Zo kunnen we altijd terugvinden wie de beste paddenstoelen verkocht, en wie de slechtste. Dat helpt ons volgende keer weer bij de inkoop. Mocht er ooit een foute paddestoel in een blikje terecht komen, dan helpt hetzelfde system ons snel te identificeren waar deze vandaan kwam, en door wie die geleverd werd.

Bij de inkoop van producten van andere leveranciers, gaan we af op hun eigen certificaten en batchnummers. We werken alleen met partners die kunnen aantonen dat hun producten zonder kunstmest of gifstoffen geteeld worden, en dat de mensen die bij de productie betrokken waren, daarvoor eerlijk betaald werden. Op termijn hopen we externe producten te beperken tot producten waarvan we de productielocaties zelf bezocht hebben.

HACCP-systeem

Behalve op de traceerbeaarheid, moet je bij het verkopen van etenswaren ook letten op de ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. Dit HACCP-systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan en hoe je dit voorkomt. Wie in de EU eten wil verkopen, moet een plan maken om fouten op te sporen en risico’s te beperken. Wij zijn geregistreerd bij de Voedsel en WarenAuthoriteit en maken gebruik van een reeds goedgekeurd plan voor de detailhandel. Omdat we met lang houdbaar gedroogd voedsel werken, en dat verpakken in voedselveilige blikjes met een schroefdeksel, zijn de risico’s gelukkig beperkt. De nieuwe blikjes zijn gecertificeerd voedselveilig op het moment dat ze geleverd worden. Op het moment dat je je eigen blikje laat hervullen, ligt die verantwoordelijkheid bij jezelf.

Bij het aanbieden van eten op de markt, volgen we daarnaast de eisen voor ‘mobiele bedrijfsruimten‘. We voorkomen bijvoorbeeld zoveel mogelijk dat mensen het eten met de hand aanraken, of dat voedsel lang ‘open’ ligt. Dat betekent helaas wel dat we op markten meer gebruik moeten maken van kleinere omverpakkingen en wegwerpservies, geheel in strijd met ons zero-waste beleid. Om de schade zo veel mogelijk te beperken, gebruiken we daarbij zoveel mogelijk gerecyclede en makkelijk te recyclen materialen.